May 19, 2015

Detectie la incediu

Orice incendiu poate avea consecinţe deosebit de grave. O modalitate eficientă pentru limitarea pagubelor materiale şi umane este instalarea unui sistem de detecţie şi avertizare a începutului de incendiu.

Sistemele de detectie si semnalizare a incendiului constituie una dintre masurile cele mai raspandite de securitate la incendiu si se bazeaza pe detectarea unor fenomene premergatoare incendiului sau caracteristice incendiului in faza incipienta si alarmarea in vederea stingerii incendiului inainte ca acesta sa produca efecte majore.

Sistemele de avertizare la incendiu reprezintă un ansamblu de echipamente de detecţie şi avertizare a incendiilor (detectori de fum ,detectori de temperatură, bariere optice pentru detecţie fum, detectori de aspiraţie) sau de la butoanele de avertizare manuală a incendiului care transmit centralei de avertizare la incendiu, schimbările de stare datorate fumului şi temperaturii, mediului unde sunt amplasate, iar aceasta analizează informaţiile şi prin intermediul echipamentelor de avertizare şi alertare generează o alarmă optoacustică concomitent cu transmiterea informaţiei către societăţile care supraveghează paza şi stingerea incendiilor.

Principalele componente ale unui sistem de avertizare la incendiu sunt:

  •  centrala de avertizare incendiu
  • elementele de detecţie (detectori optici de fum, detectori de temperatură, detectori de flacără, detectori de fum tip barieră în infraroşu, detectori de fum cu aspiraţie, etc..)
  • elemente de declanşare manuală (butoane de avertizare manuală la incendiu)
  • elemente de avertizare (repetoare de informaţii, sirene de interior, sirene de exterior, module de transmitere mesaje şi informaţii, module de comandă pentru instalaţii de evacuare persoane)
  • acumulatori şi surse de alimentare

sistem incendiu.